Πλήθη πιστών στις πανηγυρικές θείες λειτουργίες, αλλά και σε κοινά τραπέζια, εκδηλώσεις και χορούς συλλόγων…

Ζωντάνια και κέφι θυμίζοντας παλιές εποχές
• Πόλος έλξης για χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες είναι η Πέλλα και τον φετινό Αύγουστο, ενώ η κινητικότητα και επισκεψιμότητα κορυφώθηκαν τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Το αδιαχώρητο από κόσμο έγινε κυρίως στον ορεινό όγκο της Πέλλας καθώς και σε άλλα χωριά του νομού μας με τους πολίτες να βρίσκουν ευκαιρία να αποδράσουν για λίγες μέρες στους ελκυστικούς προορισμούς που προσφέρει η περιοχή και να αφήσουν για λίγο στην άκρη τον… βραχνά της καθημερινότητας.
Την… τιμητική τους είχαν και έχουν ακόμη, τα χωριά της Πέλλας Που σφύζουν από ζωή, καθώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι το διάστημα που επιστρέφουν οι «ξενιτεμένοι» που μένουν μόνιμα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και σε κάθε γωνιά της υφηλίου, με τους καταγόμενους εκ Πέλλας να περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι να δουν τον τόπο τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Κάθε απομακρυσμένο χωριό της περιοχής αλλά και τα χωριά πέριξ των Γιαννιτσών, της Σκύδρας και της Έδεσσας γέμισαν από κόσμο, ενώ ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν με έντονο ενθουσιασμό σε παραδοσιακά πανηγύρια και ανταμώματα, χορεύοντας γύρω από τον πλάτανο στις πλατείες, κοντά στα ποτάμια αλλά και στους χώρους εκδηλώσεων υπό τους ήχους της Μακεδονικής μουσικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης αγκαλιάστηκαν από πολλούς νέους, κάτι που προξενεί αισιοδοξία και ελπίδα για την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στις επόμενες γενιές. Πέρα από την επιστροφή των αποδήμων και των Πελαιωτών που μένουν σε άλλες πόλεις, χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες στα χωριά κάτι που μαρτυρά η πληρότητα στα καταλύματα στα Λουτρά Πόζαρ και στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο σε αντίθεση με αυτά στην Έδεσσα που κινήθηκαν σε πιο χαμηλά επίπεδα. Αρκετός ήταν, πάντως, και ο κόσμος που απέδρασε στα κοντινά παράλια για κάποιες ανάσες δροσιάς, ενώ από κόσμο πλημμύρισε και φέτος η Πιερία αλλά και τα κοντινά μέρα της Χαλκιδικής όπως η Νέα Ηράκλεια, η Νέα Καλλικράτεια και τα Φλογητά με τα λεωφορεία να πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές.
Ο εορτασμός της Παναγίας…
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε στην Πέλλα η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν σε κάθε μοναστήρι, ιερό ναό και παρεκκλήσι, άναψαν κερί και συμμετείχαν σε εσπερινούς, λιτανείες και την πανηγυρική θεία λειτουργία.
Πλήθος κόσμου μετείχε στη πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Έδεσσα. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παλαιά Μητρόπολη είναι βυζαντινός ναός που βρίσκεται στη συνοικία Βαρόσι, στην Έδεσσα. Αρχιτεκτονικά είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με υπερυψωμένο κεντρικό κλίτος. Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες που έχουν χρονολογηθεί στο 1375-1385 ή 1389, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι είναι παλαιότερες. Σώζεται και ένα δεύτερο, νεότερο, στρώμα τοιχογραφιών, του 17ου αιώνα. Ο ναός ήταν αρχικά αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού. Στο εσωτερικό του ναού έχουν ενσωματωθεί σε δεύτερη χρήση κίονες και κιονόκρανα του 5ου αιώνα μ.Χ.
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΕΣΟΝΗΣΣΙΩΤΙΣΑ- ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ!

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Έδεσσα και λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του χωριού Νησί.
Πρόκειται για το εξωκλήσι της Παναγίας της Μεσονησσιωτισας, που ονομάστηκε έτσι, γιατί η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα στην διπλανή λίμνη που υπάρχει.
Λίγες μέρες πριν οι πιστοί τίμησαν την χάρη της και προσκύνησαν την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μέσα σε πανέμορφο τοπίο, που πραγματικά σε ηρεμεί.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΊΑ
ΣΤΟ ΑΝΩ ΓΑΡΕΦΗ

Πραγματοποιήθηκε ί η πανηγυρική θεία λειτουργία, για την επαναλειτουργία της παλιάς εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1811 στο Άνω Γαρέφη.
Το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Λάκης Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης και πλήθος κόσμου από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.
Αυτοί όμως, που το χάρηκαν πραγματικά, ήταν η οργανωτική επιτροπή που είχε αναλάβει την αναπαλαίωση της εκκλησίας.
Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Γαρέφι γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου, εδώ και 212 χρόνια, τηρώντας πιστά το έθιμο που περνά από γενιά σε γενιά.
Για το λόγο αυτό σήμερα θα έχουμε και το πανηγύρι.
Η οργανωτική επιτροπή, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όσες και όσους ήταν στην πανηγυρική θεία λειτουργία, καθώς και σε όλους όσους βοήθησαν στις εργασίες αναπαλαίωσης της εκκλησίας.
Οι εργασίες συνεχίζονται, με την ολοκλήρωση της και γι’ αυτό, παρακαλούνται όσοι το επιθυμούν, να βοηθήσουν οικονομικά σε αυτό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974 755979.
Φυσικά και σε άλλες Εκκλησίες ανά το νομό και σε χωριά της περιοχής μας πραγματοποιήθηκε το αδιαχώρητο. Στους πανηγυρίζοντες ναούς και μονές που είναι αφιερωμένες στην Παναγία έγιναν λιτανείες, ενώ με κατάνυξη εψάλησαν τα εγκώμια της Παναγίας.
Διάφορες εκδηλώσεις….
Στην Λάκα, στο Νεοχώρι, στο Γαρέφι, στην Άρνισσα και σε άλλες περιοχές του νομού μας, ζωντάνεψαν για τα καλά αυτές τις μέρες, προτού οι επισκέπτες και οι ξενιτεμένοι πάρουν τον δρόμο τις επιστροφής στον τόπο κατοικίας τους. Βέβαια, τα χωριά μπορεί να σφύζουν αυτή την περίοδο από ζωή αλλά σε λίγο καιρό πολλά από αυτά, ειδικά, τα απομακρυσμένα θα ερημώσουν και θα μείνουν πίσω να κρατάνε «θερμοπύλες» οι λιγοστοί κάτοικοι.
Πέρα από τα πανηγύρια, ποικίλες και πλούσιες ήταν οι εκδηλώσεις που έγιναν και γίνονται ακόμη από Πολιτιστικούς Συλλόγους και Αδελφότητες, όπως συναυλίες, θεατρικά, καθώς και άλλα πολιτιστικά, αθλητικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.