Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση. Πώς μπορεί να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που αναρτάται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη «άσκηση συσχετισμών» στη νέα Βουλή. Την σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις. Θυμίζουμε ότι με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις το νομοσχέδιο για να ισχύσει απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν με περισσότερους από έναν «συνδυασμούς» θετικής στάσης κομμάτων.
Στους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συναθροίζονται ήδη οι 8 βουλευτές του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νόμου. Εφόσον ταχθούν υπέρ τα κόμματα «ΝΙΚΗ», «Ελληνική Λύση» και «Σπαρτιάτες» συγκεντρώνεται επακριβώς ο απαραίτητος αριθμός. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ εφόσον το νομοσχέδιο ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει 32 βουλευτές. Πιθανότητα που ενισχύεται από την στάση που είχε τηρήσει το κόμμα στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το Φθινόπωρο του 2019 που όμως άλλαξε μετά από διαβούλευση με τα κόμματα και τέθηκαν σειρά περιορισμοί ώστε να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία.
Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το Σάββατο την κατάθεση του νομοσχεδίου ζήτησε αυτό να υπερψηφιστεί από 300 βουλευτές ει δυνατόν. Όπως δήλωσε «στις αρχές της εβδομάδας φέρνουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νόμο, με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» μιλώντας για «ψήφο για όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όπου και εάν κατοικούν, χωρίς τα κριτήρια και τους περιορισμούς του ισχύοντος νόμου». Αρνητική πάντως αναμένεται να είναι – με τα ως στιγμής γνωστά δεδομένα- η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς τα δύο κόμματα το 2019 είχαν θέσει σειρά περιορισμών και για να ψηφίσουν θετικά θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική θέση.
Μιλώντας για το νομοθέτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «θα είναι ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν από 1,5 χρόνο και δεν είχε λάβει 200 ψήφους και δεν θα προστεθεί κάτι παραπάνω. Θα έχει την ίδια διατύπωση. Η επιστολική ψήφος λόγω τεχνικών θεμάτων δεν είναι στην συζήτηση». Σχολιάζοντας αναφορές περί αλλοίωσης των εκλογικών συσχετισμών μια και το νομοθέτημα αφορά δυνητικά 3 εκατομμύρια Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε ότι «νομίζω ότι η θέση περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος είναι τουλάχιστον προσβλητική. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Είναι αδέλφια μας σε κάθε άκρη της γης και είναι μια διευκόλυνση. Έρχεται ο πρωθυπουργός και προτείνει την συνέχιση μιας αυτονόητης μεταρρύθμισης να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από εκεί που βρίσκονται». Επίσης άσκησε πολιτική πίεση προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας πως «δεν θα κολάκευε καθόλου το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει την διάταξη που εισάγουμε σήμερα στη Βουλή και θεωρούμε ότι θα πράξει το ίδιο και θα το ψηφίσει ξανά».
ΑπάντησηΠροώθηση |