Εάν δεν μπει φρένο στο ράλι τιμών, εξανεμίζονται οι όποιες αυξήσεις στις αποδοχές…
– Να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι αυστηροί έλεγχοι, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος διαβίωσης…
– Γενική απεργία προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 9 Απριλίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κάθε ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, όχι απλώς είναι καλοδεχούμενη, αλλά άκρως απαραίτητη για να καλύπτουν οι πολίτες τις καθημερινές τους ανάγκες και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αλλά και η ενίσχυση των αποδοχών στους ένστολους που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι οι αποδοχές των εργαζομένων ν’ αρχίσουν να συγκλίνουν με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης.
Οι τελευταίες αυτές αυξήσεις λοιπόν είναι σαφώς ένα θετικό βήμα, όμως εάν την ίδια στιγμή δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, τότε θα είναι σαν να μην έγιναν ποτέ! Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι με 50 ευρώ παραπάνω το μήνα ο καταναλωτής θα δει διαφορά στην καθημερινότητά του; Απολύτως κανείς! Γιατί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχει υπερκεράσει κατά πολύ την μικρή αυτή ενίσχυση που θα δουν οι εργαζόμενοι από την 1η Απριλίου! Οι τιμές των περισσότερων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ μέρα με τη μέρα «τσιμπάνε», ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις «πνίγουν» τα νοικοκυριά, με το μεγαλύτερο βαρίδι να είναι το κόστος στέγασης και θέρμανσης!
«Φρένο» στην ακρίβεια!
Όταν λοιπόν η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και παρά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Κυβέρνηση -όπως τελευταία που μπήκαν στο στόχαστρο οι «προσφορές» και οι προωθητικές ενέργειες – αυτό δείχνει ότι απαιτούνται κι άλλα μέτρα, πιο ριζικά, που να αποτυπώνονται στην τελική τιμή των προϊόντων! Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μόνο με περισσότερους ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως στα σούπερ μάρκετ! Τα τσουχτερά πρόστιμα μπορεί να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς υπ’ ατμόν σύσσωμος ο ελεγκτικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Εάν οι πολίτες δουν ότι κάτι κινείται στο πεδίο της ακρίβειας, τότε ίσως θ’ αλλάξει η ψυχολογία και θα πιάσουν τόπο οι έστω αυτές μικρές αυξήσεις των αποδοχών.
Έχει ήδη εξανεμιστεί!
Το πιο εύστοχο σχόλιο πάντως προήλθε από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος όπως είπε η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια! «Κανείς δεν είναι αντίθετος στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, καθώς αυτοί είναι οι καταναλωτές που θα στηρίξουν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η μεγαλύτερη ενίσχυση θα είναι η μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι τιμών. Αν από την κυβέρνηση εστιάζουν στον σχετικά χαμηλό πληθωρισμό των τελευταίων μηνών, πρέπει να εξηγήσουμε όμως ότι νωρίτερα είχε σημειώσει πολλές αυξήσεις-ρεκόρ. Άρα ακρίβυνε λιγότερο, συγκριτικά με το παρελθόν, κάτι που ούτως ή άλλως είχε φτάσει πάρα πολύ ψηλά», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΕΑ «μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης. Γιατί το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ευρώ παραπάνω τη μέρα για κάθε εργαζόμενο…».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλεί το οικονομικό επιτελείο να ασχοληθεί και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υψηλή φορολογία, τη μείωση της κατανάλωσης και το τεράστιο λειτουργικό τους κόστος.
Αναμένει μέτρα στήριξης…
Θετικά κρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ωστόσο όπως τονίζει η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει τα μέτρα στήριξης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και τη συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων. H σχετική παρέμβαση θα έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές των προϊόντων, προς όφελος της αγοράς και της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Επίσης, οι επιχειρηματίες αναμένουν να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι θετική παρέμβαση, αρκεί να συνεχιστούν οι ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των ΜμΕ, αν στοχεύουμε να καταστούν ανταγωνιστικές και να μπορούν να παράγουν εισοδήματα, τα οποία θα επανατοποθετούνται στην εγχώρια οικονομία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΕ Γιάννης Βουτσινάς.
Απεργία στις 9 Απριλίου…
Την ίδια ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση και τους μισθούς/συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ΓΣΕΕ προχωρά σε γενική 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 9 Απριλίου, ενώ σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όχι μόνο δεν θεραπεύεται το πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται. Μπορεί οι συνολικές αυξήσεις που αποφάσισε – ερήμην των κοινωνικών εταίρων – την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση να προσεγγίζουν το 30%, ωστόσο οι εργαζόμενοι αγοράζουν 10% λιγότερα αγαθά»!
Και παραθέτει τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στις μελέτες του:
– Είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο Ε.Ε.
– Οι μισοί ενοικιαστές αποδίδουν το 40% και πλέον των εισοδημάτων τους σε στεγαστικές δαπάνες και θέρμανση.
– Με εξαίρεση τις επικοινωνίες, τα τελευταία 4 χρόνια οι αυξήσεις όλων των κύριων ειδών του βασικού δείκτη καταναλωτών είναι διψήφιες σε ποσοστό. Η ακρίβεια σαρώνει!
– Το 60% των εργαζόμενων δηλώνουν ότι ο μισθός δεν επαρκεί να καλύψει τα έξοδα του μήνα και το 90% περίπου αναγκάζονται να κόψουν βασικά είδη διατροφής για να ανταπεξέλθουν.