+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΕπιχειρήσεις"Ανάσα" για τον εμπορικό κλάδο οι θερινές εκπτώσεις- η κυβέρνηση να στηρίξει...

“Ανάσα” για τον εμπορικό κλάδο οι θερινές εκπτώσεις- η κυβέρνηση να στηρίξει επιτέλους τους μικρομεσαίους!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί ότι οι εκπτώσεις μπορούν να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται ο κλάδος.

«Ως εμπορικός σύλλογος αναμένουμε αύξηση στους τζίρους» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. « Οι μεγάλες εκπτώσεις είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να ψωνίσουν οι καταναλωτές ό,τι έχουν ανάγκη για το καλοκαίρι, αλλά αυτό πάντα εξαρτάται και από την τσέπη τους. Η μέχρι τώρα περίοδος δεν πήγε καλά για τα εμπορικά καταστήματα. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη των εκλογών. Τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές περιμένουμε και ελπίζουμε κάτι να αλλάξει. Δεν ξέρουμε ακριβώς το ποσοστό της πτώσης αλλά ήταν διακριτή»

Καμία ισονομία με τις πολυεθνικές αλυσίδες

Το πρόβλημα, όπως εξηγεί, είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στον… θάνατο του εμποράκου. Οι μικροί επιχειρηματίες δίνουν έναν άνισο αγώνα με τους κολοσσούς των πολυεθνικών αφού, όπως τονίζουν, «τα κίνητρα από πλευράς κράτους ευνοούν τους ήδη δυνατούς, κατακρημνίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να “σηκώσουν κεφάλι” σε περιόδους εκπτώσεων και εορτών. Το αφήγημα της εκάστοτε κυβέρνησης δεν απέχει και πολύ, το ένα από το άλλο».

«Η ισονομία είναι ανύπαρκτη τα τελευταία 15 χρόνια και γι αυτό φωνάζουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης. « Δυστυχώς οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 15 χρόνια είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών εταιρειών. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση».

Αφορολόγητο και για τους εμπόρους

Βασική εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να ανακουφιστούν κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες ωστόσο δεν γίνονται. “Δεν είναι δυνατόν να ακολουθούνται οι πολιτικές των μεγάλων επιχειρήσεων» επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης, προσθέτοντας: « Αυτό δεν είναι θέμα μόνο της τωρινής κυβέρνησης. Και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν. Ζητάμε το αφορολόγητο και για τους εμπόρους όπως έγινε και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο στην Ελλάδα. Ο φόρος επιτηδεύματος ο οποίος μπήκε υποτίθεται προσωρινά, ήδη έχει 12 χρόνια που τον πληρώνουμε. Δέχομαι χαράτσι γιατί επιχειρώ σε αυτή τη χώρα; Γιατί μαζεύω ΦΠΑ και τον πληρώνω; Γιατί απασχολώ εργαζόμενους; Αυτό είναι ο φόρος επιτηδεύματος; Σε ποια χώρα ισχύει αυτό;” διερωτάται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει πως όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός τραπεζών, τη στιγμή που οι πλειοψηφία των πολυεθνικών λαμβάνει δάνεια από τις χώρες στις οποίες βρίσκεται η έδρα τους με φορολογικό συντελεστή 0% ή 3% και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια. “Στη χώρα μας καλούμαστε να πληρώσουμε καταστροφικά επιτόκια. Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες δεν δίνονται δάνεια. Το 90% αυτών, είναι στον “Τειρεσία” αφού δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Πού είναι λοιπόν η ισονομία; Και πότε θα έρθει; Όταν εγώ πληρώνω 22% φόρο και βλέπω την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την μείωση φόρου; Όταν πληρώνω προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος 70% επί του 22%; Όταν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες δεν αποδίδουν ευρώ στην Ελλάδα και αποδίδουν στα Κανάρια νησιά ή όπου αλλού έχουν την έδρα τους μόλις με 3% φόρο;” αναρωτιέται ο Παντελής Φιλιππίδης που καθιστά σαφές πως πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους της πυραμίδας.

Οι καταναλωτές πρέπει να στηρίξουν τις μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις

Το μήνυμα που στέλνει κλείνοντας προς τους καταναλωτές ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, με αφορμή την περίοδο των θερινών εκπτώσεων είναι, φέτος οι καταναλωτές ας στηρίξουν τις μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις. “Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει ρότα σκεπτόμενη τους μικρομεσαίους και όχι τις πολυεθνικές των προκάτ γιατί αυτές αν κάτι δεν πάει καλά, θα τα μαζέψουν και θα φύγουν” καταλήγει χαρακτηριστικά ο Παντελής Φιλιππίδης.

Προσφατα αρθρα

Η “δική μας” Αννέτα Τσελεπή από την Αριδαία υποψήφια στην Ευρωβουλή με την Ν. Αριστερά!!!

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές , οι οποίες εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό...

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...

Γ. Στεφανίδης: Θα δώσω βάρος στην περιοχή της Αλμωπίας 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας...

Παρομοια αρθρα

Η “δική μας” Αννέτα Τσελεπή από την Αριδαία υποψήφια στην Ευρωβουλή με την Ν. Αριστερά!!!

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές , οι οποίες εγκρίθηκαν από το Μεταβατικό...

Σούπερ ντούμπερ εμφάνιση του ΘΑΝΟΥ ΤΖΑΝΗ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Ο Ν. Παρούτογλου μπήκε δυνατά και με σχέδιο στον Δήμο Αλμωπίας

Εμπρός οι μηχανές Στα κόκκινα οι ρυθμοί της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας καθώς ο Νίκος Παρούτογλου,  έχοντας...