+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΆρθραΈξω πάμε καλά στα αγροτικά, αλλά πονάμε την κτηνοτροφία…

Έξω πάμε καλά στα αγροτικά, αλλά πονάμε την κτηνοτροφία…

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Το καλάθι του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ήταν άδειο για τους αγρότες μας. Και φυσικά οι εξαγγελίες Μητσοτάκη ενδιαφέρουν άμεσα και την δική μας περιοχή, που εκτός από αγροτική, διαθέτει και έναν Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Διονύση Σταμενίτη.

Φυσικά θα πρέπει να υποθέσουμε πως αυτές οι δεσμεύσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν στην 88η ΔΕΘ και εξειδικεύτηκαν στους πολίτες από τον ΥΠΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, έχουν και την πινελιά του δικού μας Διονύση….

Τα καλά που ακούσαμε, σίγουρα οι αγρότες μας τα αντιμετώπισαν με αισιοδοξία και καλή πρόθεση. Είναι γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα, όχι άλματα που χρειάζονται, προς την σωστή κατεύθυνση ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί. Το αγροτικό ισοζύγιο το 2019 ήταν κατά βάση ελλειμματικό. Μετά από κάποιες πολιτικές το 2023 καταγράφηκε για πρώτη φορά πλεόνασμα. Σε αυτό βοήθησαν οι πολιτικές γύρω από τα φορολογικά, το ΦΠΑ στα λιπάσματα αλλά και την προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων.  Στα πρώτα φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν για το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.

Εκεί που δεν έχει γίνει σχεδόν καθόλου δουλειά, είναι στον κτηνοτροφικό τομέα ο οποίος δυστυχώς χρόνο με το χρόνο φθίνει και οι εισαγωγές αυξάνονται με γεωγραφική πρόοδο. Ακόμη παρέμβαση θα πρέπει να γίνει στις μονοετείς καλλιέργειες όπως είναι για παράδειγμα τα λαχανικά που και εκεί έχουμε αύξηση, αλλά όχι στα επίπεδα που θα έπρεπε. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Πέλλα θα μπορούσε να αποτελέσει τον αγρόκηπο που θα σιτίζει μέρος της Ευρώπης με το αζημιώτο…

Ο στόχος του υπουργείου θα πρέπει να είναι το ανέβασμα των στροφών. Το σημειωτόν ή ο βηματισμός δεν βοηθά στην συγκεκριμένη συγκυρία. Σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα ενώ τώρα είναι η ώρα ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας να τα δώσει όλα στην εξωστρέφεια διευρύνοντας περεταίρω την παραγωγική δυνατότητα της Πέλλας.

Δυστυχώς για τους κτηνοτρόφους δεν ακούσαμε απολύτως τίποτα. Η Πέλλα και γενικότερα η Βόρειος Ελλάδα, έχει ένα τρομερά γόνιμα μοναδικό ανάγλυφο, ιδανικό στον ορεινό όγκο για την κτηνοτροφία. Δυστυχώς όλο και περισσότερα χρήματα φεύγουν από τους Έλληνες για αγορά κρέατος προς το εξωτερικό. Τα στοιχεία αναφέρουν πως από το 2019 μέχρι σήμερα, για αγορά Κρέατος, οι πολίτες της Χώρας έδωσαν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι παράγοντες είναι πολλοί. Κυρίως στην αύξηση της τιμής του κρέατος. Στην συνέχεια στην αύξηση του τουρισμού αλλά και την κατανάλωσης αλλά και φυσικά στην μειωμένη Ελληνική παραγωγή που θα μπορούσε μόνη της να καλύψει το χάντικαπ… Οι ανάγκες λοιπό αυξάνονται, η παραγωγή κρέατος στην Χώρα μας συρρικνώνεται.

Η ποιότητα, η μοναδικότητα σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό σε ελίτ όμως προϊόντα, μπορεί να δώσει υπεραξία στην κτηνοτροφία. Ας πάρουμε όλοι ως παράδειγμα το μοντέλο της Κερκίνης. Εκεί που πραγματικά το brad name συναντά την ποιότητα και φυσικά τις ανταγωνιστικές τιμές. Το ελληνικό βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης πρωταγωνιστεί σε όλα τα γκουρμέ μαγαζιά της Χώρας. Υπάρχουν εκεί χοιρινά κρέατα, βουβαλίσια και σαλάμια εξαιρετικής ποιότητας.

Σήμερα η Χώρα και η Πέλλα χρειάζεται περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα. Χρειάζεται ενίσχυση των εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θα πρέπει να βρεθούν οι πόροι για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής άμεσα. Να δοθούν κίνητρα μέσω ΔΥΠΑ για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα καθώς υπάρχει ανάγκη.

Σήμερα όμως θα πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά. Ο μηδενισμός του ΕΦΚ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών θα βοηθήσει ώστε να μην δούμε ξανά τα φαινόμενα της δεκαετίας του 80 και του 90 με τους καταχρεωμένους και βαλτωμένους.

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης που θα πρέπει να δουν και οι αγρότες της Πέλλας, είναι η επιχορήγηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκατ. Ευρώ που ως γνωστών υποστηρίζουν τις μονοετείς καλλιέργειες. Θα μπορούσε βέβαια αυτό το κονδύλιο να είναι περισσότερο ενισχυμένο.

Τα τελευταία χρόνια το κεράσι και το ροδάκινο έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εξαγωγών των φρούτων και των λαχανικών. Από το 2019 που είχαμε 2,2 Δις ευρώ στις εξαγωγές φτάσαμε στο 2023 που καταγράψαμε 3,2 Δις. Δηλαδή ένα Δις κέρδος. Αυτό φυσικά δεν οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής, αλλά σίγουρα στην αύξηση των τιμών που λειτουργεί υπέρ των αγροτών μας.

Προσφατα αρθρα

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα χρήσιμο κόμμα;

Στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του υποφέρει από βαριά αναξιοπιστία. Λειτουργεί μακράν...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕ ΘΕΜΑ «Εκμίσθωση έκτασης από το 2104 ακίνητο (Ζώνη Έργου Αξιού) σε κατά κύριο...

Δελτίο τύπου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτωώρες Τρίτη ,Τετάρτη και Παρασκευή...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΕΣΙΟΥ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Μουσείου Γέσιου αναγγέλλει ταεγκαίνια του Μουσείου Γέσιου: Ο...

Παρομοια αρθρα

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα χρήσιμο κόμμα;

Στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του υποφέρει από βαριά αναξιοπιστία. Λειτουργεί μακράν...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕ ΘΕΜΑ «Εκμίσθωση έκτασης από το 2104 ακίνητο (Ζώνη Έργου Αξιού) σε κατά κύριο...

Δελτίο τύπου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτωώρες Τρίτη ,Τετάρτη και Παρασκευή...